Oto Emniyet Sistemleri

Oto Emniyet Sistemleri

Araç emniyet/güvenlik sistemleri sürücülerin, yolcuların ve trafikte bulunan tüm elemanların maddi varlığının korunmasını sağlamaktadır. Günümüzde elektronik sistemleriyle desteklenen emniyet sistemler aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Aktif emniyet sistemleri kaza öncesinde ve kazanın önlenmesinde rol oynarken, pasif emniyet sistemleri kaza anında yaralanma ve ölümlerin önüne geçmekte etkin olmaktadır. Aktif güvenlik sistemleri ABS (Anti-lock Braking System) “kitleme önleyici sistem”, TCS (Traction Control System) “çekiş kontrol sistemi”, ESP ( Electronic Stability Program) “elektronik denge programı”, EBD (Electronic Brake Force Distribution) “elektronik fren kuvveti dağıtımı” sistemi, park sensörleri, şerit takip sistemleri, şehir içi fren desteği, yorgunluk tespit sistemi olarak sıralanmabilir. Araçlarda kaza anında önemli hale gelen pasif emniyet sistemleri ise airbag “hava yastığı”, emniyet kemeri, aktif gergili emniyet kemeri, koltuk kafalıkları, gövde ve şase olarak sayılmaktadır.

ABS yani kitleme önleyici sistem, tekerleklerde bulunan sensörler aracılığıyla kilitlenmeyi algılayarak fren kuvvetini azaltan elektronik güvenlik sistemidir. Direksiyon ve araç hakimiyetini artırarak ani fren yapılması durumlarında kaza riskini azaltmaktadır. TCS Türkçe karşılığıyla “çekiş kontrol sistemi”, tekerleklerden biri patinaj durumuna düşerse sensörler aracılığıyla bunu algılayarak o tekerleğe giden torku azaltır. Bu sayede tekerlek çekişi ve araç hakimiyeti sağlanır. ESPelektronik denge programı”, aracın ön uç veya arka bölümünün kayması durumunda farklı tekerleklere farklı frenleme kuvveti uygulayarak aracın düz bir hizaya gelmesini sağlar. Bu yönüyle virajlarda savrulma önleyici olarak yararlı olmaktadır. EBD yani elektronik fren dağıtım sistemi ise aracın dengeli şekilde frenlenmesini, düz bir çizgide hareketini korumasını sağlamaktadır.


Görüldüğü üzere oto güvenlik sistemleri aracı olası kötü senaryolarda koruyarak, kaza öncesinde ve kaza esnasında insan sağlığını tehdit edebilecek durumların önüne geçebilmektedir. Dolayısıyla araçlarda hayati bir öneme sahip bu sistem ve elemanlarının kontrol & bakımı hassasiyetle üzerine düşülmesi gereken bir konudur. Bu noktada Bosch Car Service bilgisayarlı arıza teşhis teknolojisiyle araç sahiplerinin farkına varamadığı belirtilerde bile otomobil emniyet sistemlerindeki sorunları tespit edebilmektedir. Üsküdar Altunizade/Kısıklı bölge yetkili servisi Şahinler Otomotiv araç emniyet sistemleri kontrol ve bakımlarını Bosch Car Service yetkinliğiyle detaylı şekilde yerine getirmektedir.

 

İlgili Konular

Aks Arızası Belirtileri

Aks Arızası Belirtileri

Aks, aracınızın tekerleklerini taşıyan ve gücü motordan tekerleklere ileten önemli bir bileşendir. Aks arızası, aracınızın sürüş güvenliği ve konforunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, aks arızasının belirtilerini tanımak ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

Rehbere git

Araç kışlık bakımında neler yapılır?

Her yetkili Bosch Car Service noktasında olduğu gibi Şahinler Otomotiv’de aracınızın lastikleri, farları, fren sistemi, fren hidroliği, motor yağı, filtreleri, antifrizi, silecekleri, cam suyu, klima sistemi, aküsü, ön düzeni, amortisörü ve egzozu kontrol edilerek gerekli değişimler gerçekleştirilmektedir. Kış lastiklerinin yanında ilk yardım ve kış arıza kitinin araçlarda hazır durumda bulunmasına özen gösterilir. Şahinler Otomotiv’de araç kışlık bakımı üzerine hassasiyetle düşülerek, mümkün olduğunca kısa sürelerde gerçekleştirilmektedir.

Rehbere git
Araç kışlık bakımında neler yapılır?
Abs Beyni Tamiri

Abs Beyni Tamiri

Rehbere git

Kusurlu Amortisörler Görevini Yerine Getiremediğinden

Lastik kalitesi veya zemin durumu aracın yola tutunmasını zorlaştırmaktadır. Yol tutuş özelliğinin etkilenmesine sebep olan pek çok faktör vardır. Kusurlu amortisörler görevini yerine getirmediğinden aracın yola tutunmasını zorlaştırmaktadır. Bu duruma sebep olan ise lastiklerin aşırı derece aşınmasıdır. Amortisörlerin işlevini yerine getirmemesi lastiğin yüzeyinde aşınmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Lastiğin yüzeyinde oluşan bu aşınma ve yıpranmalar aracın yol tutuş özelliğinin kaybetmesine sebep olmaktadır. Lastiğin kaliteli olması bile, yol tutuş özelliğini ...

Rehbere git
Kusurlu Amortisörler Görevini Yerine Getiremediğinden